Maak je eigen Hoodie-Deken!

Omdat de electra en gas een stuk duurder zijn geworden, zoeken we naar creatieve manieren om de gas-rekening naar beneden te krijgen. Om je daarbij te helpen, hebben wij een gratis patroontje gevonden om je eigen Hoodie-Deken te maken! Je kan die hier bestellen!

Dit patroon is niet van ons, maar we verwijzen je dus door naar de site waar je die gratis kan bestellen om hem daarna zelf uit te printen. Omdat het patroon in het engels is, hebben wij de belangrijkste stappen in het Nederlands hieronder vertaald. Het hele stappenplan met een uitgebreide uitleg kun je hier vinden.

Voor deze hoodie kun je onze leuke Rib Tricot of Wellness Fleece gebruiken, met de Teddy Fleece. Of misschien vind je een andere leuke Fur die je wilt gebruiken. 

Wil je het jezelf wat makkelijker maken, kun je hem bijvoorbeeld ook van een enkele stof maken en dan is deze Arthur Jaquard van €7,95 misschien een mooie keuze.

Wil je er een met een printje? Combineer dan bijbvoorbeeld onze Megan Blue Fabrics Jogging van €8,95 met een Teddy Fleece!

Blanket Hoodie

(onderstaande teksten zijn dus de vertalingen vanuit de originele site, en alleen de belangrijkste stappen zijn vertaald. De bijpassende foto's vind je op haar site)

Aanbevolen ervaringsniveau voor het naaien van een DIY Deken Hoodie

Ik raad dit gratis patroon aan voor beginners en gevorderden. Het lastigste is het naaien van meerdere dikke lagen tegelijk, waarvoor ik hieronder enkele tips heb gegeven.

De andere lastige stappen zijn het vastmaken van de manchetten en het naaien van de onderste zoom op zo'n manier dat er geen naadtoeslag meer zichtbaar is, waardoor we deze DIY-deken hoodie volledig omkeerbaar maken. Het is een van die technieken die moeilijk te begrijpen zijn terwijl je naait, maar ik deel gedetailleerde foto's bij elke stap. Je zult versteld staan van je vaardigheden als je klaar bent!

Beste stof voor een deken-hoodie

Dit patroon is ontworpen voor 2 lagen, inclusief een (faux) sherpa voering en een fleece buitenkant. De meeste zijn gemaakt van polyester, hoewel er ook katoenen fleece is, en er zijn verschillende soorten fleece die je kunt gebruiken om een deken-hoodie te maken, van pluche fleece, tot polar fleece. Je kunt natuurlijk alle andere knusse stoffen gebruiken die je wilt. 

De afgewerkte maten zijn:

Volwassene: 1 meter middenruglengte, 2 meter borst- en taillebreedte 

Kind: 0,75m middenruglengte, 1,50m borst- en taillebreedte. 

De kindermaat past een breed scala aan kinderleeftijden, van 4-13 jaar, afhankelijk van de maat van het kind en de gewenste pasvorm. 

 

Benodigdheden voor het maken van een deken hoodie

Fleece (buitenstof - zie stofsuggesties hierboven) 

Volwassenen: GOED NIEUWS: ONZE GREET KAN HEEL GOED PUZZELEN EN KRIJGT HEM UIT 2,5 METER! maar op de site bij de ontwerpster staat 4,10m (1.40m breed)

Kind: De volwassen maat past uit 2,5 meter. Dus een kleine maat moet zeker ook uit minder kunnen, mar hebben we nog niet getest. Op de site van de onwerpster staat 2,75m (1.40 breed)

 

Sherpa (voeringstof) 

Volwassenen:  GOED NIEUWS: ONZE GREET KAN HEEL GOED PUZZELEN EN KRIJGT HEM UIT 2,5 METER! 4,10m (1.40m breed) 

kind: De volwassen maat past uit 2,5 meter. Dus een kleine maat moet zeker ook uit minder kunnen, mar hebben we nog niet getest. Op de site van de onwerpster staat2,75m (1.40 breed)

 

Boordstof: 20 cm

Een goede naald: 90/14, maar heb je een 80/12 in huis, daar zal het ook mee lukken.

Wonderclips of spelden - deze clips gebruik ik bijna voor al mijn naaiprojecten, maar ze zijn vooral handig voor het naaien van volumineuze stoffen!

 

Gratis patroon bestellen

DIT IS DE LINK OM HET GRATIS PATROON TE BESTELLEN (lees onderstaande info voordat je bestelt).

Volg het afrekenproces op de bovenstaande link (er wordt niet om betalingsinformatie gevraagd), en zodra dat voltooid is krijg je automatisch de downloadlink gemaild (controleer je ongewenste e-mail als je die niet in je inbox ziet en controleer of je je e-mailadres correct hebt gespeld)!

Eenmaal besteld kun je ook via je account toegang krijgen tot de patroondownloads door in te loggen op je account onder het tabblad "shop" van onze site).

De download bevat 3 afzonderlijke bestanden:
- 1 voor thuis afdrukken op gewoon A4 papier en is 39 pagina's omdat de deken hoodie patroon stukken erg groot zijn      

- 1 voor A0 copy shop afdrukken
- 1 voor projector naaien

 

Tips voor het werken met Fleece en Sherpa

Houd een stofzuiger bij de hand! Ik gebruik graag het uiteinde van mijn stofzuiger om snel rond elk stuk te stofzuigen nadat ik het heb uitgeknipt, of geef elk stuk een flinke schudbeurt op mijn tafel en zuig dan alle pluisjes op die eruit vallen. Het is veel gemakkelijker om te stofzuigen terwijl je bezig bent dan te proberen alle pluisjes in één keer op te ruimen als je klaar bent met het project.

Gebruik een steek die rek toelaat. Je kunt een lange, smalle zigzagsteek gebruiken, of een overlockmachine werkt ook goed. Omdat fleece en sherpa uitrekt, moeten de steken ook uitrekken, anders krijg je knellende naden.

Let op de vleug van de stof (in welke richting de vezels liggen - je kunt dit zien door de stof te "aaien" en op te merken in welke richting de stof glad ligt en in welke richting hij ruw is. Gewoonlijk ligt de vleug het best als het kledingstuk wordt gedragen, dus knip je stukken overeenkomstig.

Gebruik een loopvoet. Fleece en sherpa hebben de neiging tegen elkaar aan te schuiven, en een voet helpt ze gelijkmatig door je machine te voeren, wat je veel hoofdpijn bespaart! In mijn video hier kun je leren hoe je zo'n voet gebruikt.

Wees niet bang om veel spelden te gebruiken! Als uw stoffen ongelijkmatig lijken uit te rekken, is vaak spelden of knippen extra handig.

Hoe knip je het patroon uit?

Print de patroondelen met behulp van het voorkeursbestand zoals hierboven beschreven. Als je thuis print, zorg dan dat het bestand is ingesteld om op 100% af te drukken (en niet op schaal). Je kunt dit dubbel controleren met het 2″ (5,08cm) vierkant op de eerste patroonpagina. Plak de patroonpagina's aan elkaar langs de randen.

Knip alle delen zoals aangegeven op de patroondelen en maak kleine 6mm knipjes naar binnen bij de inkepingen. Omdat fleece moeilijk te markeren is, raad ik aan de plaatsing van de voorzak niet te markeren, maar het patroondeel zelf als leidraad te gebruiken bij het plaatsen van de zak.

Stofindelingen voor 1,45m brede stof:
*Alle delen te knippen uit zowel de buiten- als de voeringstof.
*De delen van de manchetten die moeten worden geknipt uit boordstofffen zijn niet opgenomen in de diagrammen.

Hoe naai ik een omkeerbare deken hoodie?

*Alle naadtoeslagen zijn 1,3 cm tenzij anders aangegeven.

In elkaar zetten van de buitenkant van de hoodie

Leg de voorzakdelen van de voering en de hoofdstof met de goede kanten op elkaar en zorg dat de knipranden op elkaar aansluiten. Speld of knip de knipranden op elkaar en naai langs de hele rand, laat een opening van 10cm aan de onderrand. Knip de hoeken bij.

Keer de zak met de goede kanten naar buiten door de opening.

Druk de randen plat. Stik 8mm van de rand door langs elke schuine kant.

Speld de zak aan de voorkant van de hoodie zoals aangegeven op het patroon, steek de knipranden bij de opening 1,3cm naar de verkeerde kant van de zak. Omdat de stoffen elastisch zijn, is het handig om met een meetlint te controleren of de zak in het midden zit en op gelijke afstand van alle randen.

Stik de zak aan de voorkant van de hoodie door langs de boven-, zij- en onderrand, 8 mm vanaf de rand van de zak, waarbij u de schuine randen open laat (hier komen je handen!).

Optioneel: Naai desgewenst nog een rij binnen de eerste doorsteken. Ik doe dit graag om ervoor te zorgen dat de omgeslagen opening plat tegen de voorkant van de hoodie ligt, maar als u dichter bij 6mm hebt gestikt met de eerste doorsteken, is het waarschijnlijk niet nodig.

Goede kanten op elkaar, naai het voorste hoofddeel van de stof aan het achterste hoofddeel van de stof bij de schouders.

Goede kanten op elkaar, speld een mouwtop aan een arm gat, waarbij de middeninkeping van de mouw overeenkomt met de schoudernaad. Naai langs de vastgespelde rand, waarbij je de rondingen van de armsgat voorzichtig versoepelt om de rondingen van de mouw te volgen.

Herhaal bovenstaande stappen om de resterende mouw aan het andere armsgat te bevestigen.

Goede kanten op elkaar, één mouw en de zijrand van de hoodie op elkaar afstemmen en spelden, doorlopend van de onderkant van de mouw tot de onderkant van de hoodie. Naai langs de gespelde rand.

Herhaal dit voor de andere mouw en zijrand van de hoodie.

Goede kanten op elkaar, speld en naai de hoofddelen van de capuchon langs de middenachternaad.

Goede kanten op elkaar, speld en naai de voeringdelen van de kap langs de middenachternaad.

Goede kanten op elkaar, leg de hoofdstof van de kap en de voering op elkaar en speld langs de knipranden aan de voorkant. Langs de vastgestikte randen aan elkaar naaien.

Keer de kap met de goede kanten naar buiten en druk langs de voornaad. Stik 2,5 cm van de rand door (ik geef er de voorkeur aan om een paar clips toe te voegen om de stof op zijn plaats te houden voordat ik doorstik om te voorkomen dat de stoffen verschuiven).

Leg de onderste knipranden van de hoofdstof van de capuchon en de voering op elkaar en rijg ze aan elkaar, op 1 cm van de knipranden.

Zet de voering van de capuchon in elkaar

Goede kanten op elkaar, speld en naai de voor- en achterkant van de voering bij de schouders aan elkaar.

Goede kanten op elkaar, naai één mouw aan één armsgat aan elke kant, volgens dezelfde instructies als de hoofdstof.

Goede kanten op elkaar, één mouw en zijrand van de voering van de hoodie aan elkaar spelden, doorlopend van de onderkant van de mouw tot de onderkant van de hoodie. Naai langs de gespelde rand.

Herhaal dit voor de andere mouw en zijrand van de hoodie, met de uitzondering dat u een opening van 15 cm overlaat langs de zijnaad van de hoodie. Deze opening wordt later gebruikt om de afgewerkte hoodie met de goede kant naar buiten te keren!

Bevestig de kap aan de voering

Met de verkeerde kant van de capuchonvoering naar buiten, leg de capuchon erin, met de voeringkant van de capuchon tegen de goede kant van de voering (dat betekent sherpa tegen sherpa in deze afgebeelde hoodie). Speld de middenachternaad van de capuchon op de middenachteruitsparing van de halslijn van de capuchon, en overlap elk voorste punt van de capuchon 1,3 cm voorbij de middenvooruitsparing van de halslijn van de capuchon, en speld vast (er moet 2,5 cm overlap zijn bij de halslijn vooraan). Speld de capuchon gelijkmatig aan de halslijn langs de resterende knipranden.

Naai de capuchon aan de halslijn langs de vastgespelde randen. Ik naai volumineuze delen als deze liever op mijn gewone machine dan op mijn overlockmachine, maar dat is gewoon mijn voorkeur en beide is goed!

Bevestig de buitenkant van de capuchon aan de voering en de kap

Keer de buitenkant van de capuchon naar de goede kant en de voering naar de verkeerde kant. Leg de buitenkant van de capuchon in de voering, met de inkepingen in het midden voor en achter en speld langs de hals.

Naai langs de vastgespelde rand en bevestig de buitenkant van de capuchon aan de voering en de kap (de foto hieronder is na het keren van de buitenkant naar de buitenkant).

Stik en bevestig de boord aan de mouwen

Goede kanten op elkaar, vouw elk manchetdeel doormidden in de tegenovergestelde richting waarin het werd geknipt, en naai langs elke zijrand (als u een geribd breisel gebruikt, moeten de ribbels verticaal lopen). Vouw alle manchetten dubbel langs de oorspronkelijke vouwen, waarbij de knipranden op elkaar aansluiten.

Opmerking: De techniek om deze hoodie te maken zonder zichtbare naden, zelfs bij de polsmanchetten, vereist wat hoofdbrekens, maar volg mijn instructies nauwkeurig en vertrouw op het proces en je zult je een tovenaar voelen! Als je het niet erg vindt om naden te hebben waar elke mouw/manchet samenkomt, kun je gerust verder gaan en zal ik een foto delen van een eenvoudigere manier om elke manchet vast te maken (maar ik moedig je aan om de naadloze methode een kans te geven!).

Je kunt ook eerst langs de naden spelden en dan de deken hoodie met de goede kant naar buiten draaien om er zeker van te zijn dat je het goed gaat stikken voordat je dat doet. Wees wel voorzichtig zodat de spelden geen haken in de stof veroorzaken.

Nu ik je heb laten schrikken, gaan we meteen aan de slag!

Draai zowel de buitenkant als de voering met de verkeerde kanten naar buiten, en leg ze in spiegelbeeld van elkaar, met de mouwen naar elkaar toe gevouwen zoals op de foto. Zorg ervoor dat er geen andere wendingen in de mouwen zitten dan één vouw.

Goede kanten op elkaar, leg één manchet aan de binnenkant van de voering bij de mouwopening, waarbij de knipranden en de naden op elkaar aansluiten. Speld samen langs de kniprand en rek de manchet uit zodat hij in de mouwopening past.

Optioneel: Als u een beginnend naaister bent of u bent niet zo handig in het naaien van dikke lagen, naait u misschien liever de manchet aan de mouwopening van de voering op dit punt (naai langs de vastgespelde rand en rek de manchet voorzichtig uit zodat hij in de mouwopening past), in plaats van te wachten met het aan elkaar naaien van de buitenste mouwopening, de manchet en de mouwvoering, zoals ik in de volgende stappen doe.

Vouw de mouwvoering en manchet ongeveer 10cm omhoog.

Leg de aangrenzende buitenmouwopening rond de manchet en de mouwvoering, waarbij de knipranden en naden op elkaar aansluiten. Speld op zijn plaats, zodat de manchet nu zowel om de voering als om de mouwopeningen past.

Je kunt extra spelden aanbrengen, of de bestaande spelden gebruiken en alleen de buitenmouw in elk gebied aanbrengen. Ik vind het het gemakkelijkst om clips te gebruiken en dan de rand van de buitenmouw onder elke reeds geplaatste clip te steken.

Merk op dat elke mouw maar één keer naar boven wordt gevouwen en dat er geen extra draaiingen in zitten!

Naai alleen langs de vastgespelde randen (er zullen 4 lagen zijn - de buitenste mouwopening, twee lagen manchet en de voeringmouwopening), rek de manchet voorzichtig uit zodat hij in de mouwopeningen past. Zorg ervoor dat de rest van de mouwstof niet in de weg zit tijdens het naaien - het zal onhandig aanvoelen om te manoeuvreren en de hoodie zal gedraaid lijken, maar als je je concentreert op het simpelweg naaien langs de vastgespelde randen en de rest van de hoodie zo beweegt dat je rond de vastgespelde randen kunt blijven naaien, doe je het goed!

Als je zeker wilt weten dat deze tovenarij gewerkt heeft, kun je nu die mouw met de goede kant naar buiten door de onderkant van de capuchon trekken en je handwerk bekijken! Het zal er zo uitzien als het opgedraaid is (maar je hebt nu slechts één mouw en manchet genaaid) - geen blootliggende naden en je hebt misschien net een nieuw niveau van naaien behaald!

Herhaal bovenstaande stappen om de resterende manchetten aan de andere mouwopeningen aan de buitenkant en de voering te naaien.

Nog steeds met de verkeerde kanten naar buiten, ziet de capuchon er zo uit

Met de goede kant naar buiten gekeerd, heb je nu dit deken hoodie patroon gemaakt:

Nu, omdat ik een alternatieve mouwboordoptie aanbood waarbij de naadtoeslagen wel te zien zijn, is dit het moment waarop je die kunt wegwerken.

Met de deken hoodie met de goede kant naar buiten, leg je elke manchet om elke mouwopening aan de buitenkant en de voering, met de naden en knipranden op elkaar (de buitenkant en de voering worden met de verkeerde kanten op elkaar gelegd). Speld de randen gelijkmatig, rek de manchetten uit zodat ze op de mouwopeningen passen, en naai ze vast. Als u de manchet naar beneden vouwt, heeft u een zichtbare naadtoeslag aan de binnenkant, maar niet aan de buitenkant.

Zomen van de onderkant van de hoodie

Oké, er komt misschien wat meer magie kijken bij het maken van onze laatste volledig gesloten naad in deze DIY blanket hoodie tutorial, maar als je de mouwboorden hebt gehaald, is de zoom een eitje.

Zorg er eerst voor dat je een opening van 15 cm in de naad van de voering hebt gelaten, zoals aangegeven. Als je dat bent vergeten, naai je straks de hele deken met de verkeerde kanten naar buiten dicht ;), dus ga terug en scheur de naad waar nodig om die opening te maken. Die opening zorgt ervoor dat de hele hoodie met de goede kant naar buiten kan worden gekeerd nadat de onderste randen aan elkaar zijn gestikt, dus dat is belangrijk.

Keer de hele hoodie nog een keer met de verkeerde kant naar buiten, met de buitenkant en de voering apart van elkaar en gespreid zoals afgebeeld.

Vouw de onderste rand van de voering 11cm naar de verkeerde kant.

(Je kunt zien waarom het een goed idee is om een stofzuiger bij de hand te houden - de pluisjes blijven maar komen!)

Pak de onderkant van de buitenkant vast bij de zijnaad die het dichtst bij je is, en breng hem naar de zijnaad van de voering die het dichtst bij je is.

Wanneer je hand de zijnaad van de voering bereikt, draai je de buitenstof naar boven, waarbij de zijnaden en de onderranden (Goede kanten op elkaar) van de buitenstof op de voeringstof aansluiten. Speld die twee randen bij de zijnaden en de knipranden aan de onderkant op elkaar.

Dit wordt het beginpunt om de hele onderrand aan elkaar te kunnen spelden. Begin aan één kant van de eerste speld, werk naar buiten toe en speld de randen van de buitenkant en de voering aan elkaar.

Ga door tot je de hele bodemrand hebt vastgespeld, met de tegenoverliggende zijnaden op elkaar. Omdat u vanaf één punt continu hebt gespeld, kunt u teruggaan en de spelden zo nodig aanpassen om ze gelijk te maken.

De vastgespelde rand van de onderkant van de hoodie ligt nu niet in één platte cirkel. Hij zal gedraaid lijken, maar zolang je vanaf het eerste punt hebt gespeld en naar buiten hebt gewerkt, waarbij je voortdurend langs de randen hebt gespeld, ben je op de goede weg!

Naai langs de vastgespelde rand rond de hele onderkant van de deken en naai de buitenkant en de voering aan elkaar vast.

Als het lijkt alsof je een warboel hebt, ben je waarschijnlijk weer op de goede weg en is het tijd voor wat meer magie!

Keer de deken hoodie voorzichtig met de goede kant naar buiten door de opening in de zijnaad van de voering. Trek elke mouwmanchet weg van de mouwen.

En voila!!! Kun je geloven dat die gedraaide rommel dit is geworden?!

Een paar laatste stappen en je bent klaar met het naaien van dit hoodie patroon!

Druk de onderrand bij de naad en speld indien gewenst. Stik 2,5cm vanaf de onderrand over de hele onderkant van de hoodie deken.

Stik met de capuchon omhoog 7mm vanaf de naad van de capuchon/neklijn rond de hele halslijn voor extra stabiliteit langs de halslijn.

Sluit de voeringopening van de capuchon

Sla bij de opening in de voering elke kniprand 1,3cm om. Naai handmatig om de opening te sluiten en leg een knoop aan elk uiteinde om de opening vast te zetten.